“kvinnlig kroppsspråk ökar armar över huvudet”

Någon som är osäker om sig själv kan inte behålla ögonkontakt. Han kommer att ständigt titta eller titta bort när de konfronteras. Även i tillfälliga, icke-hotande konversation är en osäker person inte behålla ögonkontakt. Detta härrör från en brist på förtroende för sig själv och en oförmåga att tro att han kan stå bakom det han säger. Hans ögon flyttas ofta fram och tillbaka.

Den 31 mars 1995 mördades Selena, då 23 år, av Yolanda Saldívar som tidigare hade varit huvudansvarig för hennes fan club. Knappt två veckor senare, 12 april 1995, utnämnde Texas guvernör George W. Bush hennes födelsedag till “Selena Day” i Texas. 1997 gestaltade Jennifer Lopez Selena i filmen Selena som skapades av Warner Bros. Hennes liv var också huvudinspirationen i musikalen Selena Forever med Veronica Vazquez som Selena. I juni 2006 firades hon med en bronsstaty (Mirador de la Flor) i Corpus Christi, Texas och ett Selena-museum öppnades i närheten. Sedan karriärstarten har hon sålt över 60 miljoner album och rankas som en av världens bäst säljande artister. Selena är också den enda kvinnliga artisten att samtidigt ha fem studioalbum på albumlistan Billboard 200.

Om en flicka finner att hon är skrattar–ofta alldeles för svårt–åt alla skämt som en kille berättar, även när de inte är särskilt roligt, det finns en stor möjlighet att hon verkligen gillar honom. Skratta för hårt tillsammans med överdriven rodnad i ansiktet är ett annat tecken.

Kanadensiskan Shipman spelade i eller skrev eller producerade eller regisserade (eller allt samtidigt) ett tjugotal filmer under sin karriär, gärna utomhus och med vilda djur. I Something new gör hon en författare som reser till Mexiko för att få inspiration. Hennes fiktion och verkligheten blandas tills den senare tar över när banditer rövar bort henne.

En uppfattning av kroppsspråket som kommit på senare tid är att kroppsspråket står för 55% av människor kommunikation. Rösten står för 38% och orden endast för 7% av vår kommunikation, detta har Mehrabian och Ferris kommit fram till i sin vetenskapliga sammanställning The journal of counselling Psychology. Detta är väldigt omdiskuterat och forskare är inte riktigt ense om hur det verkligen ligger till. Vissa anser att orden står för betydligt större del av kommunikationen.

Jag tror inte att orden man/herre/män kommer att förändras i framtiden då det är ord som grundar det svenska språket. Förr i tiden användes orden möjligtvis för att visa att mannen har högre ställning än kvinnan i samhället, då man levde i ett patriarkat. Idag är det mer jämställt och orden används inte längre i samma syfte. Att ändra på orden hade blivit svårt då vi ändå är ca 9 miljoner invånare i landet som använder orden och det har följt med oss allihopa sen grunden så att säga. När man säger “man” i en mening tänker man inte på att syftet med meningen är riktat mot det maskulina könet.

Vi speglar varandras kroppsspråk som sätt att skapa band mellan oss, bli accepterade och få ett gott förhållande till varandra, men vanligen är vi inte medvetna om att vi gör det.

Gäspningar och skratt är typiska gester som speglas omedvetet. Synkront kroppsspråk visar att människor är på samma våglängd. Du kan därför effektivt skapa ett gott förhållande till andra människor genom att medvetet matcha deras kroppsspråk och hållning. Personer som har avvikande åsikt visar däremot sitt missnöje genom att inte spegla gruppens kroppsspråk.

Även talmönstrat speglas, så vill du ha ett gott förhållande till en person så tala inte fortare än motparten. Det är dock klokt att inte spegla en persons negativa signaler.

H: Hej! en förskola genomförde en egen ”studie” på barn som var ca 3-5 år (läst för längesedan tyvärr ingen källa). I ”studien” uppmuntrades pojkar att leka typiskt ”flickigt” och vice versa. Efter en/två månader sågs en tydlig förändring, ex. flickorna lekte krig med pinnar och pojkarna tenderade att agera mer ”flickigt”. Vad säger ni om detta, framför allt med tanke på att en förändring sågs efter en så kort tid? Utvecklas/förstärks eventuella biologiska skillnader främst i puberteten?

Utvärderings och förhalningsgester.
En god talare sägs instinktivt veta när hans åhörare är intresserad av det han säger och även när de har fått nog.

När lyssnaren börjar stödja huvudet med handen är det ett tecken på att han är uttråkad. Fingrar som trummar mot bordet och fötter mot golvet misstolkas ofta som tecken på leda, men egentligen signalerar det otålighet.

En person som bedömer någon eller något kan avslöja det genom att sätta en sluten hand mot hakan eller kinden, ofta med pekfingret riktat uppåt (huvudet vilar dock inte på handen).

Stryka hakan är ett tecken på att man går igenom en beslutsfattandeprocess. Om detta följs av korsade armar och ben och personen lutar sig bakåt på stolen kommer svaret förmodligen att bli nej. Om personen istället böjer sig framåt med öppna armar eller plockar upp ditt skrivna förslag, är chanserna goda att du får ett ja.

Personer med glasögon tar ibland av sig dem och stoppar ena skalmen i munnen istället för att stryka sig över hakan. Rökare suger på cigaretten.

Titta noga på ”hålen” i iris, det vill säga de linjer som strålar ut ifrån pupillen och är märkta med en 1:a på bilderna ovan. Dessa skvallrar om att jag är varm, omtänksam och omhändertagande i min personlighet. Om du ser fåror i mina ögon (märkta med 3:or på bilden ovan) kan det betyda att jag är impulsiv.

Alltid lika trevlig att läsa dina kommentarer, Emine. Jag håller med om att texten utmanar våra föreställningar och att det kändes helt bakvänt att läsa. Man fick liksom tänka till rejält för att överhuvudtaget hänga med. Det å andra sidan visar ju på hur språket befäster våra invanda föreställningar om manligt och kvinnligt. Kul att du drar paralleller till kvinnans situation på arbetsmarknaden. Intressant är ju också att ju mer en kvinna lyckas med sin karriär ju mer manlig blir omgivningen och att kvinnor måste spela på männens planhalva.

Karl Ove Knausgårds roman är en av de senaste årens mest omdiskuterade böcker. Den har belönats med prestigefulla priser och vållat en debatt långt utanför hemlandet Norges gränser. “Det är inte den våghalsiga ärligheten som gör att man sugs fast, det är den där uppenbarelsen när en författares minne och språk förenas i den perfekta dansen.” Daniel Sjölin

N ågon som kliar sig i nacken kan känna sig obehaglig till mods. Det kan föreligga en åsiktskonflikt med en invändning vilken skall döljas, särskilt i samband med en positiv och förstående utsaga från dennes sida.

Titta på händerna och kontrollera om han röra ansiktet, håret, justera sina kläder eller allmänt fidgeting. Detta kroppsspråk uppstår för ett antal skäl. För en, om han är nervös han kommer sitter och plockar. Dessutom vill han se sitt bästa runt omkring dig, så han kommer att justera sina kläder och plocka fluff bort att säkerställa att han är på sitt bästa.

När vi är osäkra och stressade tenderar vi att spänna oss, som om vi vore beredda att bli anfallna fysiskt. Se till att istället ha ett lugnt och avslappnat kroppspråk och kroppshållning. Det här gör inte bara att du verkar mer självsäker, utan du kommer också att må bättre och din kropp kommer att tacka dig för det.